Reli-watching

Mensen scheppen goden – al dan niet naar hun evenbeeld – en trekken de mooiste tempels voor hen op. Daarna vergeten ze beetje bij beetje dat de onzichtbare wereld het product is van hun eigen verbeeldingskracht. Vaag herinneren ze zich dat ze ooit aan het begin van de schepping stonden. Maar wanneer ook alweer? En hoe ging dat precies? “Mensen zijn goden die schuil gaan voor zichzelf,” schrijft de Nigeriaans-Engelse auteur Ben Okri in De hongerende weg. “We kunnen deze wereld overnieuw dromen en die droom waar maken.”

Marnel Breure is gefascineerd door de droom van het religieuze. In de loop der tijd kwam ze in aanraking met tal van levensbeschouwelijke stromingen. Van christendom tot islam, van hindoetraditie tot humanisme, van Afrikaanse natuurreligies tot New Age. Haar positie als onafhankelijk reli-watcher vormt een rode draad in haar werk als schrijver en journalist.

Voorbeelden van haar werk vind je hieronder:

Spirituele festivals
In de zomermaanden zijn er in Nederland al gauw dertig festivals met een spiritueel karakter. De gerichtheid op het eigen ego gaat er een beetje af, de jongere generatie organisatoren zet ook maatschappelijke thema’s op het programma.
Lees de rest van de reportage (pdf)

Salafisme in Mali
Salafisten keren zich tegen de wereldberoemde Malinese moskeeën van modder en bouwen er fantasieloze kolossen voor in de plaats. De traditionele leemmoskee legt het af tegen beton.
Lees de rest van de reportage (pdf)

 

African connections

Incredible India

Literatuurkritiek

 

Reacties zijn gesloten.