Het land van Legba / Voodoo in Afrika

Hoe ziet de wereld eruit als de grenzen van de rede wegvallen? Met die vraag in het achterhoofd begeeft Marnel Breure zich in de voodoocultuur van het West-Afrikaanse Benin. In de voodooreligie zijn goed en kwaad innig verstrengeld en Breure wil nagaan wat de consequenties van dat gegeven zijn. Ze bezoekt tempels vol geheimzinnige krachtbeelden, is getuige van bloedige rituelen en wordt en passant geconfronteerd met haar eigen duistere kant.

Heilzaam is het allemaal niet. Marnel Breure is in een wereld beland waar angst en achterdocht de toon zetten. Wanneer een overleden voodoopriester uit zijn graf wordt gehaald, vlucht ze gedesillusioneerd naar Nederland. Een jaar later keert ze terug, vastbesloten om haar zoektocht naar goed en kwaad een constructieve wending te geven. Ze zet een radicale stap en laat zich inwijden in een belangrijk onderdeel van de voodoocultuur.

Met hernieuwde motivatie herneemt ze haar naspeuringen om tot de conclusie te komen dat Afrikanen en westerlingen, heidenen en christenen dezelfde fout maken: ze projecteren het kwaad te veel op de buitenwereld en steken de hand te weinig in eigen boezem. Als Marnel Breure een handelaar in mensenschedels ontmoet, krijgt haar zoektocht een verrassende en controversiële ontknoping.

Het Algemeen Dagblad over dit boek:
'De auteur sleept ons met vaart en een vlotte schrijfstijl mee van Abomey naar Ouidah, van tempel naar tabernakel. van ritueel naar offerande.'

Meer lezen:
Voodoo

 

Dochters van Durga

In het spoor van de albatros

 

Uitgave: 2006
286 pagina’s
Uitgeverij Augustus

heruitgave: 2009
386 pagina’s
Uitgeverij Augustus

Reacties zijn gesloten.